1. יש גידול מתמשך בשימוש בסמים בקרב בני נוער. כ-10.7% מדווחים על שימוש בסם לא חוקי כלשהו.
2. גיל תחילת השימוש הולך ויורד. (שימוש בחומרים נדיפים: מגיל 12, סיגריות ואלכוהול: מגיל 13, אקסטזי: גילאי 13.6, חשיש, מריחואנה או גראס: מגילאי 14.6.)
מהם הגורמים העלולים להביא לשימוש בסמים?מהם סימני האזהרה ההתנהגותיים שיכולים לרמוז על שימוש בסמים?
איך פונים לטיפול אם יש חשש לשימוש בסמים?
מאת יפעת גלבוע, עו"ס קלינית
לא מעט הורים נחשפים כיום לידיעה כי בנם או בתם חשופים לשימוש בחומרי אלכוהול. נדמה כי ברוב המקרים הגילוי הוא מקרי, ונובע מידיעה כזו או אחרת המגיעה לפתחי ההורים.
החשיפה הראשונה של בני הנוער אל אותם משקאות, עלולה להיות במדורת ל"ג בעומר, בפורים או במסיבת יום הולדת. לא אגזים אם אומר שנגיעות ראשונות יכולות להיות אף בגילאי כיתה ה' ו-ו'.
מה הסיבות לשתיית אלכוהול? מה הסכנות? ומה תפקידינו כהורים?
מאת אבי רומנו, מנהל היחידה לקידום נוער, מועצה מקומית אפרת
מאז פרצה הנרגילה אל עולם בני הנוער בישראל – בערך לפני כעשור, והפכה מקישוט במסעדות אוריינטליות לאביזר חובה בטיולים שנתיים בבתי הספר… הופעלו בארץ אין ספור תוכניות הסברה וקמפיינים, על מנת להבהיר את הסכנות שבשימוש בנרגילה. אחת הבעיות בהן אני נתקל באופן קבוע כאשר אני משוחח עם אנשי חינוך והורים, היא המידע השגוי שזורם בין ההורים והמורים לבני הנוער, בשני הכיוונים…
מאת אורי גדס-אילני, מרצה ומנחה קבוצות בנושא התנהגויות סיכון וגיל ההתבגרות
המסכה משמשת הזדמנות לחרוג מסט קבוע וצפוי של התנהגות, לבטא תעוזה ובעיקר – לבחון גבולות. בהקשר זה, רבים מן המתחפשים בוחרים לעטות על עצמם כסות של דמות השונה בתכונותיה החיצוניות ו/או הפנימיות מאלו שמאפיינות אותם בחיי היום יום.
פורים בגיל ההתבגרות הנו אתגר נפיץ. על חודה של מסיבה או בקבוק בירה מתרחשות דרמות משפחתיות וחינוכיות. חשוב שנדע, (ואף נזכר בעצמינו בגילאים אלה), מה מסתתר מאחורי הלהט של הבן /הבת לשתות, להסתפר ולצבוע את השיער, או ללכת עם מכנסיים. מומלץ להשקיע מאמץ וללמוד, עכשיו ולאורך השנה כולה, מהו עולם התוכן שלהם, מה מעסיק אותם, מה הם היו רוצים לעשות או לבחון, שאינם עושים זאת ביום יום (לפחות לא בגלוי) וממה היו רוצים להשתחרר.