הכניסה לעולם הנשיות והפריון מתרחשת עם הופעת המחזור החודשי הראשון. ישנן הכנות גופניות, רגשיות ונפשיות-רוחניות שמקדימות את המחזור בשנתיים-שלוש, אך הופעת הווסת היא נקודת הציון לפתיחת תקופה חדשה בתוך מעגל חיי הבת והאשה.
טווח הגיל להופעת הווסת הראשונה הוא רחב, בין גיל עשר לגיל שש-עשרה (הממוצע – שתים-עשרה, 'בת מצוה'); סימני ההתבגרות האחרים מתחילים להופיע כאמור שנתיים-שלוש קודם. אין הכרח שהבת תתבגר באותו קצב ובאותו אופן כמו אימה; ההתבגרות אינה תהליך עם תורשה לינארית, ויתכן שתהיינה שתי אחיות שאחת תקבל את הווסת הראשונה בגיל עשר והשניה בגיל שש-עשרה. ועוד נקודה חשובה: גיל תחילת הווסת אינו מצביע כלל על התחזית לגיל סיום הווסת, ואין שום קשר בינו לבין נשיות ופוריות.
בתקופה זו, בה פורחת הנערה והופכת מילדה לאשה, חלים שינויים הורמונליים רבים בגופה. הנערה חשה תסיסה פנימית, ולעיתים יש לה הרגשה שהגוף קצת 'בוגד' בה, ולא נוח לה עמו. לעיתים נפגע גם הדימוי העצמי, בעיקר עם הופעת 'פצעי בגרות' (בעיקר אם חברה לא רגישה ולא חכמה מעירה לה על כך). לעיתים מתפתחות אצל הנערה תופעות כמו תשעורת מוגברת, התפתחות גופנית מואצת, הזעת יתר ועוד, והנערה מרגישה מגושמת ומסורבלת, בעיקר כאשר ההתבגרות הנפשית שלה אינה מדביקה את קצב התבגרותה הגופנית. חשוב מאוד בתקופה זו לחזק את דימוי הגוף החיובי של הנערה, כדי לאפשר לה לצמוח כאשה בריאה, עם בטחון עצמי וחיבור בריא לגופה ולנשיותה.
לעיתים מחזור הווסת מלווה בכאבי בטן ותופעות אחרות של תסמונת ויסתית וקדם-ויסתית, כמו עצבנות, בחילות והקאות, כאבי ראש ועוד. אין שום צורך לסבול, ובדרך כלל לכל התופעות האלו קיים טיפול תרופתי זמין, יעיל וקל.
ולסיום: לדעתי כדאי לציין, במסגרת משפחתית-נשית, את יום קבלת המחזור כחגיגה של ממש: לקנות לנערה מתנה, להביע כלפיה שמחה והערכה, ולהסביר לנערה מעט על תהליך ההולדה, כדי שהיא תבין ותפנים שהיא בתחילתו של מסלול שיוביל אותה לאט לאט לקראת המשימה הגדולה של חייה – להיות אם בישראל.
ד"ר חנה קטן, רופאת נשים ופריון מומחית, http://www.katanchana.co.il
.
עוד עם ד"ר חנה קטן בלב אבות:
התבגרות נשית גופנית – התפתחות מינית מוקדמת של נערות
שינויים גופניים בגיל ההתבגרות : בנים – סקירת השינויים הגופניים העוברים על בנים בגיל ההתבגרות
הפרעות אכילה אצל נערות – הפרעות אכילה אצל נערות כגורם משמעותי לשיבוש הווסת החודשית ותופעות לוואי חמורות נוספות
גמילה מאמא – גמילה ממוצץ, מהגננת או מילדות היא שינוי מבורך, אבל נדיר שהתהליך עובר בקלות. גם מתבגרים עוברים תהליך של גמילה – מהילדות, והיא תהליך לא פשוט גם להורה וגם למתבגר.
סרט: הפרעות במחזור במהלך ההתבגרות – הפרעות במחזור בגיל ההתבגרות עלולות להפריע לדימוי העצמי ולבטחון העצמי של הנערה. התופעה ניכרת במיוחד במהלך שנת השירות. מה גורם להפרעות בוסת? איך אפשר להרגע?
סרט: קשר אמא בת במהלך הההתבגרות – על הכנת האמא לגדילה של הילדה – קשר רגשי, פיתוח דימוי גוף נשי חיובי אצל הנערה, התייחסות להתפתחות הפיזית של הילדה בשמחה. על תופעות פיזיות מלחיצות כמו שיעור יתר, פצעי בגרות / אקנה, משקל יתר. התייחסות להפרעות אכילה – אכילת יתר ולעומתו אנורקסיה עד כדי הפסקת המחזור. על מה שיכול לעזור בקשר האמא-בת לפתח תחושה נשית נעימה – על חווית קניית בגדים ביחד.
סרט: התפתחות המתבגרת – על תחילת המחזור החודשי – על תחילת המחזור החודשי – טווח הגילאים להתחלת הווסת, ומה עושים אם ההתפתחות מוקדמת או מאוחרת מדי. איך ומתי מתחילים לדבר עם הילדה על קבלת הווסת.