שאלה: בני בן ה – 12 מתרועע עם ילדים שאינם לרוחנו מבחינה דתית והתנהגותית, האם להפסיק חברות זאת, ואם כן, כיצד?
תשובה:
- קנה לך חבר – לחברה השפעה גדולה על האדם, ילד כמבוגר. עם זאת ברור שהחברה משפיעה על הילד שאיננו מעוצב יותר משהיא משפיעה על המבוגר המגובש. לכן חשוב שההורים ידעו עם מי נפגשים ילדיהם, ובמקרה הצורך למנוע או לצמצם חברות או חברה שהשפעת איננה טובה לילד/ה.
- ערבים זה בזה – ומאידך, אוי לנו אם נחרים ילד בשכונה בגלל התנהגותו. אין זה נכון כלפי הילד המוחרם ואין זה נכון כלפי הילד/ה שלנו. צריך לדעת לצמצם צמצום ניכר את הזמן המשותף שהילדים חווים זה עם זה, אך בלי להפוך את החבר הלא רצוי למפלצת מדבקת ומפחידה.
- מי האיש החפץ חיים...נצור לשונך מרע – נידוי סמוי של הילד (ישנם ילדים כאלה ההולכים בשכונה עם עננה שחורה סמויה מעל ראשם) נעשה פעמים רבות כיוון שמשפחתו איננה 'בדיוק', או כיוון שהוא אינו מתלבש 'בדיוק', או כיוון שפעם הוא לא התנהג 'בדיוק', או שהוא סתם שובב וזאת על אף שנשמתו גדולה, והוא טוב לב, חכם וילד טוב. עלינו להיזהר מאוד מחינוך רע של ילדינו ללשון הרע, לסטיגמות, ופעמים רבות להוצאת שם רע (שקר אודות הזולת).
- אי אפשר להשתית חינוך על הסתגרות – ההתמודדות מחכה לילדכם בכל פינה. זה לא רק החבר או החברה הבעייתיים האלה שאתם מכירים. זאת יכולה להיות התארגנות של חבר'ה (המוגדרים כ'טובים') בכיתה המתכוננים להתנהגות לא חיובית, זה עשוי להיות נער או נערה שפגשו ברחוב, זה בכל מקום. לכן הדגש בסופו של דבר צריך להיות על חינוך להתמודדות, על הבנת הרווח שיש בין ה'יחיד' ל'יחד'. ועל ההבנה שלכל אדם יש 'חוט שדרה' ערכי ואישיותי שהוא חייב לשמור עליו מכל משמר, גם במצבים של התמודדות. ושבסופו של דבר החברה מעריכה את מי שעומד על עקרונותיו ולא 'שבשבת' שכל רוח מניעה אותה לכל כיוון.
הרב רפי פויירשטיין, רב קהילה בהר נוף, י-ם. יו"ר הנהלת רבני צהר
עוד עם הרב רפי פויירשטיין:
בן מתבודד ומסתגר – הבן מתנהג בצורה מוזרה- לפנות לפסיכולוג או לרב?
וידאו: בני ´עסוק´ יותר מידי – "בני עסוק כל היום במחשב". יש הורים שמנסים להגביל זמן מחשב לילדים, ויש שמעדיפים להתעלם. הרב רפי פוירשטיין מציע דרך שלישית.
בת מצווה – כיצד מתכוננים לבת מצווה? תוכנית לימוד, ועל צומת המעבר בחיי הבת
האינטרנט והחופש הגדול – הבת שלי מבלה שעות ליד האינטרנט. אני משערת שבחופש הגדול זה יהיה מהבוקר עד הערב. מה עושים מבלי להיגרר לעימותים אינסופיים?
החופש הגדול בפתח – תקופה של בחירה – על חינוך לבחירה בתקופת החופש הגדול
חינוך להתמודדות – האם חינוך להתמודדות איננו מחליש את הצעירים?
חינוך להתמודדות – חינוך מוגן או חינוך להתמודדות? לחסן ולהעצים את הילד או להמנע מלחשוף אותו לסיכונים? נשאלת השאלה במישורים שונים – לגבי חברים, בתי ספר, האווירה שבבית…
חלה הדרדרות דתית אצל בננו – התייחסות חיובית לבן שמפסיק לשמור מצוות, והתלבטות האם להוכיח ולהעיר לו
מה קורה בגיל ההתבגרות – תיאור התהליכים העוברים על מתבגרים והתמודדות ההורים איתם.
עד כמה לדאוג – הבן "חומק בין האצבעות", אני מודאגת…
פסיכולוג או רב – הוא מתנהג בצורה מוזרה. האם ללכת לפסיכולוג ? איננו רוצים לפנות לאיש מקצוע (כגון פסיכולוג) אלא לרב, האם אנו צודקים בכך?
שאלות בוטות של בני נוער – על היחס לשאלות מתריסות בעניני אמונה
תיכון או אולפנה? – רשימת שיקולים בבחירת תיכון או אולפנה שיתאים לאופי של הבת
גבולות – כיצד מציבים גבולות בגיל ההתבגרות?