שאלה:
החופש הגדול מאיים עלינו כהורים. אנו נכנסים לכוננות ספיגה, וממתינים לתקופה מלאת חיכוכים המאופיינת במשפטים מהסוג הבא: "קום כבר להתפלל", "אולי תלמד משהו" ו"תפסיקי לרבוץ מול הטלוויזיה" ועוד רבים אחרים. מה עושים כדי לעבור תקופה זו במינימום מתחים?
תשובה:
- חופש כיעד – חופש (לכל אדם) הוא תקופה שבה רצונו האמיתי בא ליד ביטוי. רצון שהמסגרות החיצוניות אינן תומכות בו ומכוונות אותו. החופש מ'המסגרת' הופך לחופש לִבְחוֹר, חופש בחירה. מצב שבו אנו נדרשים לגייס כוחות ולהגדיר כיווּן להתנהגותנו מבלי שגורם חיצוני מכוון אותנו.
- ללמד לבחור – במקום להיכנס למתחים מיותרים, צריך להפוך את תקופת החופש להזדמנות לחינוך שיטתי לבחירה. איך בוחרים צורת בילוי? איך בוחרים מתי לקום בבוקר? איך בוחרים ללמוד תורה (ולא רק לומדים כי צריך)? איך בוחרים היכן להסתובב והיכן לא? איך בוחרים מה ומתי לראות בטלוויזיה, וכמה? איך בוחרים לאיזה אתר להיכנס באינטרנט ולאיזה לא? כמה שעות לגלוש? ובקיצור: איך בוחרים?
- ולא עצבוֹ אביו מימיו – דוד אינו 'מעציב' את אדוניהו בנו המורד בו, בכך שהוא נמנע מלהציב לו גבולות 'מעציבים', אך גם אינו 'מעצב' אותו בכך שהוא לא מקנה לו אותם באופן שמביא להבנה והזדהות (גם אם לא מידית).
- ודיברת בם – דומה כי רבים מאיתנו שכחו כיצד משוחחים עם הילדים. לא רק מציבים גבולות (זה אמנם חשוב מאוד), לא רק מטיפים מוסר (זה טוב רק במידה), גוערים או מחמיאים. שיחה פירושה ניסיון להבין את עמדתו של השני, ללמוד ממנה ולהגיב לה תוך ניסיון להביא גם אותו להקשבה פתוחה.
- 'לשוחח בחירה' – שתפו את ילדיכם באופן שבו אתם בוחרים במצבי התלבטות. כיצד הכרעתם בעבר, וכיצד אתם מכריעים בהווה. ספרו על התלבטויות, היו אמיתיים, חפים מזיוף (הם יודעים להבחין בין זיוף לאמת טוב משאתם חושבים), היו אנושיים. אל תוותרו על זכות ההחלטה הסופית (לא בכל מקרה כמובן) אך הסבירו, שוחחו.
הרב רפי פוירשטיין, רב קהילה וחבר הנהלת רבני צהר.
.
עוד עם הרב רפי פויירשטיין:
האינטרנט והחופש הגדול – הבת שלי מבלה שעות ליד האינטרנט. אני משערת שבחופש הגדול זה יהיה מהבוקר עד הערב. מה עושים מבלי להיגרר לעימותים אינסופיים?
בן מתבודד ומסתגר – הבן מתנהג בצורה מוזרה- לפנות לפסיכולוג או לרב?
וידאו: בני ´עסוק´ יותר מידי – "בני עסוק כל היום במחשב". יש הורים שמנסים להגביל זמן מחשב לילדים, ויש שמעדיפים להתעלם. הרב רפי פוירשטיין מציע דרך שלישית.
בת מצווה – כיצד מתכוננים לבת מצווה? תוכנית לימוד, ועל צומת המעבר בחיי הבת
החברים של הבן – בני בן ה – 12 מתרועע עם ילדים שאינם לרוחנו מבחינה דתית והתנהגותית, האם להפסיק חברות זאת, ואם כן, כיצד?
החופש הגדול בפתח – תקופה של בחירה – על חינוך לבחירה בתקופת החופש הגדול
חינוך להתמודדות – האם חינוך להתמודדות איננו מחליש את הצעירים?
חינוך להתמודדות – חינוך מוגן או חינוך להתמודדות? לחסן ולהעצים את הילד או להמנע מלחשוף אותו לסיכונים? נשאלת השאלה במישורים שונים – לגבי חברים, בתי ספר, האווירה שבבית…
חלה הדרדרות דתית אצל בננו – התייחסות חיובית לבן שמפסיק לשמור מצוות, והתלבטות האם להוכיח ולהעיר לו
מה קורה בגיל ההתבגרות – תיאור התהליכים העוברים על מתבגרים והתמודדות ההורים איתם.
עד כמה לדאוג – הבן "חומק בין האצבעות", אני מודאגת…
פסיכולוג או רב – הוא מתנהג בצורה מוזרה. האם ללכת לפסיכולוג ? איננו רוצים לפנות לאיש מקצוע (כגון פסיכולוג) אלא לרב, האם אנו צודקים בכך?
שאלות בוטות של בני נוער – על היחס לשאלות מתריסות בעניני אמונה
תיכון או אולפנה? – רשימת שיקולים בבחירת תיכון או אולפנה שיתאים לאופי של הבת
גבולות – כיצד מציבים גבולות בגיל ההתבגרות?