אחת הבעיות בחיינו ובעיקר במערכת היחסים עם ילדינו המתבגרים היא היחס אל "מבחן התוצאה". הורים ומחנכים עומדים עם תוכנית התקדמות ברורה ומצפים לתוצאות. אם עמדו הנערים בציפיות ובתוכניות הרי שהצלחנו בחינוך. אם קיים פער בין ה"תוצאות" המצופות למציאות הרי שנכשלנו. האם הוא "דתי" מספיק? האם ציוניו במבחני הבגרות טובים? על רקע "התוצאות" קיימות אכזבות רבות. נערים מתאכזבים מעצמם, הורים מתאכזבים מילדיהם, ומערכות היחסים הופכות להיות טעונות במרירות.
מדוע מבחן התוצאה שגוי?
א. האם "התוצאה" מקרית וחיצונית או מלמדת על נפש הנער?
ב. האם הציפיות היו נכונות לנער העומד לפנינו (הקצב, היכולת של הנער)?
ג. מתי מודדים אם קיימת הצלחה או לא (לאחר שנה? לאחר שנתיים? או לאחר חודשיים?)
ד. האם יתכן שהקב"ה התערב ומנע "הצלחה" מסיבותיו הוא?
"מבחן התוצאה" אינו מבחן יהודי. "רחמנא ליבא בעי". הקב"ה בוחן את לבו של האדם, את רצונו, ולא את התוצאות. ברור שהתוצאות עוזרות לנו ללמוד האם הכוונות והדרך בה הלכנו נכונות וטובות אך זה לא העיקר. בעולם החומר הדברים נמדדים על פי היש והתוצאה. אך האדם שהוא בעיקר בעל רוח ונשמה אינו נמדד ב"תכל'ס". לכוונות, לרצונות ולניסיונות, יש חלק עיקרי בבניית האדם ובהערכה אליו.
למשל, מי שעשה מאמצים אדירים לעזור לחברו אך לא הצליח, ייחשב כחבר נפלא האוהב מאוד את חברו. לא נאמר כי מכיוון שלא השיג את התוצאה הוא לא באמת דואג לחברו.
אנחנו, ההורים חייבים להשקיע הרבה מאוד בדרך החינוכית. עלינו לבדוק אותה ולכוון אליה, כך שגם הנערים יהיו שקועים בדרך, בתהליך, ופחות במבחן התוצאה. זה מאוד לא פשוט בתרבות החיצונית אך זה אמיתי והכרחי.
הרב זאב קרוב ז"ל, מרצה בנושא חינוך ילדים, לשעבר ראש הישיבה התיכונית קרני שומרון
עוד עם הרב זאב קרוב בלב אבות:
התמודדות עם משברים בגיל ההתבגרות – איך מתמודדים עם משברים דתיים בגיל ההתבגרות? האם בעיות גיל ההתבגרות הן תופעה של העדן החדש? איך נבין את מה שהנערים עוברים? ומה אפשר לעשות?
"הורות והתבגרות" בנושא: חינוך למצוות בשמחה בגיל ההתבגרות – שאלות מאזינים: הישיבה התיכונית השניאה על בני הבכור את הלימודים. לשלוח את אחיו הקטן לישיבה? איך לחנך את המתבגרים להתפלל בשמחה? האם אפשר לעודד לפעמים תפילה ביחיד במקום תפילה בציבור?
החינוך החיובי – מהות החינוך- "אל תעשה" או "עשה"?
עין טובה על ילדינו – על החשיבות לדון לכף זכות את ילדינו למרות הקושי שבכך..
גיל חינוך-עד מתי? – עד איזה גיל מותר להורים לחנך את ילדיהם? ומדוע?
בני קנה אייפוד ללא אישור – על אייפוד, אמון וחינוך לעצמאות