1. "והנה שבע שיבולים צנומות דקות שדופות קדים" (בראשית מא, כג)
שאלה לדיון: דיאטות
מה דעתכם על עשיית דיאטה על מנת לרדת במשקל? מהם היתרונות והחסרונות בעשיית דיאטות למיניהן, ומהם תמרורי האזהרה להתנהגות אנורקסית?
הצעות למקורות המתייחסים לשאלה:
א. הפרעות אכילה אצל נערות, ד"ר חנה קטן, רופאת נשים ומומחית לפריון, פורסם באתר לב אבות בב' באדר ב' תשע"ד 2/2/2014:
הפרעות אכילה אצל נערות הן גורם משמעותי לשיבוש הווסת החודשית ותופעות לוואי חמורות נוספות.
מדי יום מגיעות נערות לבירור בעקבות הפרעות קשות בווסת, וכמעט תמיד נמצא שקיימת אצלן הפרעת אכילה בעבר הלא רחוק ואף בהווה, הפרעה שממנה הכל התחיל להתגלגל. התופעה שכיחה ביותר, והשכיחות ממשיכה לעלות כל הזמן. היא חוצה אוכלוסיות, ומופיעה היום לצערנו יותר ויותר גם בציבור הדתי והחרדי, ואף אצל בנים. המערכת ההורמונלית מנווטת סימפוניה משולבת של תהליכים עדינים, שכל פגיעה בהם מערערת את האיזון בגוף. מערכת זו מושפעת בראש ובראשונה מהורמונים שמופרשים במח וביותרת המח, שהפרשתם משתבשת בעקבות שינויים חדים בהרגלי החיים או מתחים למיניהם, כגון שינויי אקלים, תזונה, משקל הגוף, מצב משפחתי וכד'. קשה מאוד לחזות מראש מי מהנערות תפתח הפרעה הורמונלית בעקבות ירידה לא מבוקרת במשקל, אך קיימת התאמה ברורה בין חומרת הפרעת האכילה לבין היעלמות או שיבוש מחזור הווסת, ותופעות אלו הן תמרור אזהרה לכך שההפרעה היא קיצונית; הגוף צועק 'הצילו'! . החזרת המערכת לאיזון היא בעיה קשה ומורכבת, אורכת זמן רב ולעיתים אף אינה מצליחה להגיע לפתרון. מדובר בטיפול הורמונלי ארוך טווח בשילוב עם עליה מכוונת במשקל ושמירה על BMI תקין, לעיתים בשילוב עם טיפול התנהגותי נפשי. היעלמות המחזור מבשרת על שיבוש שעלול להיות הרסני לפוריות של הנערה בעתיד, ולכן חייבים לתת על כך את הדעת, לבצע באופן מיידי בירור רפואי, ולהתחיל כמה שיותר מהר בטיפול רפואי משולב עם איזון משקל הגוף.
השפעות נוספות: ירידה קיצונית במשקל פוגעת גם באופן קשה ובלתי הפיך בעור ובעצמות של הנערה, וגם בזה צריך לטפל בדחיפות בעזרת מתן הורמונים. בדרך כלל מלוות את הפרעות האכילה הפרעות אישיוּת, המתאפיינות בנטייה אובססיבית קומפולסיבית, שאיפה לשלמות, הערכה עצמית נמוכה, נוקשות, נטייה לדיכאון ועוד. לכן חשוב ביותר לתת את הדעת גם לאיזון הרוחני והנפשי של הנערה הסובלת. ה' יצר את האדם בחכמה, והפרת האיזון הטבעי והבריא מביאה למצב שבו 'אי אפשר להתקיים ולעמוד לפניך' ח"ו. יהי רצון שכל בני ובנות ישראל יגדלו ויתבגרו תוך איזון גופני, נפשי ורוחני, יבנו בתים כשרים וטובים בישראל, ויגדלו את הדור הבא תוך שמחה ואיזון.
ב. השמנה ודיאטות לירידה במשקל בקרב מתבגרים, מירב רבר, דיאטנית קלינית, פורסם באתר לב אבות בי"ט באדר תשע"ב 13/3/2012:
ישנה מגמת עלייה בשיעור הסובלים מהשמנה בקרב בני הנוער בישראל. קיימות מספר גישות תזונתיות לטיפול בהשמנת מתבגרים, כאשר בכולן המטרה היא הקניית הרגלי אכילה מאוזנת ובריאה, אשר יובילו לירידה או שמירה על המשקל (לפי המטרה המתאימה) ולהספקת כל רכיבי המזון החיוניים לגדילה אופטימאלית ומניעת מחלות.
קיימות מספר הגדרות של השמנה. המדד המקובל כיעיל ביותר להערכת מצב המשקל הוא אינדקס מסת הגוף (BMI) המחושב על ידי משקל הגוף מחולק בגובה בריבוע (ק"ג/ מ' 2) . במבוגר ערכי BMI בתחום 1925 מעידים על משקל תקין ביחס לגובה. ערכי BMI בדרגה של 2530 מוגדרים כעודף משקל ומעל 30 כהשמנה. במתבגרים, עודף משקל מוגדר כBMI מעל אחוזון 85, והשמנה כ BMI מעל אחוזון 95 התואם לגיל ולמין (כאשר ישנן עקומות עם האחוזונים המתאימים לכל מין וגיל. )
במתבגרים הגישות בדיאטות לירידה במשקל המקובלות כיום על ידי ארגוני הבריאות בעולם נחלקות לשתיים: א. כאשר יש עודף משקל ללא סיבוכים רפואיים – המטרה הינה שמירה על המשקל הקיים, כך שעם העלייה בגובה הפרופורציות בגוף ישתנו והגובה יתאים למשקל.
ב. כאשר ישנו עודף משקל עם סיבוכים רפואיים (כגון יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם, תנגודת לאינסולין, דום נשימה בשינה, בעיות אורטופדיות) או כאשר ישנה השמנה – המטרה הינה ירידה במשקל מתחת לאחוזון BMI85, כאשר הקצב הינו קצב איטי הנקבע על ידי מידת ההתפתחות המינית של הנער או נערה ושונה מאוד מכפי שמקובל בירידה במשקל במבוגרים.
השמנה מתרחשת כאשר מפירים את האיזון בין צריכת הקלוריות (באמצעות מזון) לבין הוצאת הקלוריות (באמצעות פעילות גופנית). כלומר, כשאוכלים יותר מידי ועוסקים בפעילות גופנית פחות מידי.
הסיבות להשמנה הן:
א. חברת השפע שאנו חיים בה מאפשרת כמויות אדירות של מזון מוכן לאכילה בהישג יד, בכל פינה ברחוב ישנה מאפיה, דוכן מזון מהיר, גלידריה ועוד.
ב. ישנה עליה במגמת האכילה מחוץ לבית (במסעדות, קניונים וכו') ורוב המזונות שאוכלים בחוץ מכילים כמות רבה של שומן ומוגשים במנות גדולות.
ג. אורח החיים המודרני מקשה על ארוחות סדירות מה שמעודד תזונה לא מאוזנת ועתירת קלוריות.
ד. צריכה רבה של יותר ויותר משקאות עתירי קלוריות כגון משקאות מוגזים, מיצים ממותקים.
ה. עליה בגודל המנות המוגשות – גם בדוכני המזון המהיר וגם בשקיות החטיפים, באריזות הדגנים והעוגיות הנמכרות באריזות חסכוניות משפחתיות.
ו. ירידה בפעילות הגופנית בהשוואה לעבר, בילוי של שעות רבות בצפייה בטלויזיה ומול המחשב. כך מלבד הפעילות הגופנית שמפסידים בזמן הצפייה, ישנה גם חשיפה לפרסומות המעודדות קניית מזונות עתירי קלוריות שומנים וסוכרים.
ז. אכילת מזון מהיר עתיר קלוריות ובכמויות גדולות. מיני חטיפים מטוגנים ומומלחים שנאכלים ללא תשומת לב תוך כדי צפייה בטלוויזיה או מחשב.
עקרונות הדיאטה לירידה במשקל במתבגרים:
קיימות מספר גישות תזונתיות לטיפול בהשמנת מתבגרים, כאשר בכולן המטרה היא הקניית הרגלי אכילה מאוזנת ובריאה, אשר יובילו לירידה או שמירה על המשקל (לפי המטרה המתאימה) ולהספקת כל רכיבי המזון החיוניים לגדילה אופטימאלית ומניעת מחלות.
בני נוער רבים מתפתים לדיאטות "כאסח", המזיקות לבריאות ועלולות לפגוע בגדילה ובהתפתחות התקינה של המתבגר. לכן, חשוב מאוד להנחות את המתבגרים לבחור מסגרת בריאה ושפויה, בליווי דיאטנית המומחית בתחום של תזונת מתבגרים. חשוב לציין, שלמרות הנטייה לחשוב שלילד או נער שמן אין חסרים תזונתיים, קיימת נטייה לחסרים תזונתיים דווקא באוכלוסיה זו, הנובעת לרוב מהרגלי אכילה לא נכונים. החסר השכיח ביותר במתבגרים בעלי עודף משקל הוא חסר ברזל (הגורם לאנמיה). בנוסף, תזונתם חסרה ברמות מספיקות של סידן (שמקורו העיקרי במוצרי חלב), וכן ויטמינים ומינרלים נוספים שמקורם בירקות ופירות, שכן ילדים ומתבגרים רבים מעדיפים ממתקים וחטיפים על פני ירקות ופירות טריים. בעיה נוספת שמהווה את אחד מהגורמים העיקריים להשמנה היא שתייה מרובה של משקאות מתוקים, העשירים בסוכר במקום מים.
סביר שנער או נערה הסובלים מהשמנה יגיעו לנקודה בה ירצו מיוזמתם להתחיל דיאטה להורדה במשקל. זהו צעד חשוב עבורם ואין להקל בו ראש. מאמצים לירידה במשקל עלולים להוריד את חילוף החומרים בגוף, להגביר את הלחץ לאכול ולגרום לתגובת אכילה מופרזת, שבטווח הארוך הופכת נערים ונערות לשמנים יותר, לא לרזים יותר. זה יהיה המאמץ הגדול הראשון שלהם לראות אם הם מסוגלים להוריד במשקל וחשוב שלא יכשלו בו. אם נער או נערה מעוניינים להוריד במשקל עודדו אותם לפנות לדיאטנית מתמחה בטיפול במתבגרים שיכולה לייעץ להם לגבי עריכת שינויים מתונים באכילה ובפעילות, שאם עושים אותם בקביעות לאורך זמן, יש להם הסיכוי הגדול ביותר להצליח מבלי לגרום לעליה מחודשת במשקל.
ג. רמב"ם, הלכות דעות פ"ד, טו:
מאכלים רעים או אכילה מרובה מדי מביאים על האדם מחלות.
רוב החולאים הבאים על האדם אינן אלא או מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים. הוא ששלמה אומר בחכמתו, שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו (משלי כא, כג), כלומר, שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע, ולשונו מלדבר אלא בצרכיו.
2. "וירכב אותו במרכבת המשנה אשר לו, ויקראו לפניו אברך" (בראשית מא, מג)
שאלה לדיון: אברכים בישיבות
מה דעתכם על תופעת ה"אברכיות"? האם טוב להישאר בישיבה מספר שנים אחרי החתונה מבלי לצאת לאקדמיה ולעבודה? האם הישיבות צריכות לחנך לכך שכל תלמיד הנכנס בשערי הישיבה יהיה "גדול בתורה"? מהו לדעתכם תפקידן של נשות האברכים?
הצעות למקורות המתייחסים לשאלה:
א. רמב"ם הלכות תלמוד תורה, פ"ג, ו-ז:
קיום מצות תלמוד תורה כראוי והזכות להיות מוכתר ב"כתר של תורה" אינם הולכים יחד עם השקעה מסיבית בממון. יש להשקיע את מירב המאמצים בלימוד התורה ואת מיעוטם בהשגת ממון.
מי שנשאו ליבו לקיים מצווה זו כראוי לה ולהיות מוכתר בכתרה של תורה – לא יסיח דעתו לדברים אחרים, ולא ישים על לבו שיקנה תורה עם העושר והכבוד כאחד. כך הוא דרכה של תורה: פת במלח תאכל ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה, ובתורה תהיה עמל. ולא עליך המלאכה לגמור, ולא אתה בן חורין לבטל. אבל אם הרבית תורה הרבית שכר, והשכר לפי הצער.
שמא תאמר, עד שאקבץ ממון ואחזור אקרא, עד שאקנה מה שאני צריך ואפנה מעסקיי ואחזור אקרא – אם תעלה מחשבה זו על ליבך אין אתה זוכה לכתרה של תורה לעולם. אלא עשה תורתך קבע ומלאכתך ארעי, ואל תאמר, לכשאפנה אשנה – שמא לא תפנה.
ב. הרב יצחק שילת, ראש ישיבת ההסדר במעלה אדומים, מעלי עשור עמ' 46-47:
ישיבה איננה רק בית ספר לרבנים. ישיבה היא בית יוצר לבני תורה, גם לאלה אשר יגדלו להיות רבנים וגדולי תורה, וגם לאלה שיפנו לכל שטחי החיים הנחוצים לאומה.
יש המעדיפים להטיף לכך שכל תלמיד הנכנס לבין כותלי הישיבה חייב להיות "גדול". ואף אם ממאה נכנסים יצאו רק עשרה "גדולים" – על הכול לדעת שהישיבה הוקמה למענם ובשבילם. משל למה הדבר דומה? לבית ספר לטייס. בית הספר לטייס הוקם בשביל להוציא טייסים, ואם נכנסים בשעריו מאה ויוצאים עשרה – הרי בשביל העשרה הללו הוקם בית הספר. השאר הם פשוט נושרים. כמובן, בשביל להוציא עשרה טייסים יש צורך אמיתי להכניס מאה, כך שאין כאן בזבוז משאבים ויגיעה לריק, ומכל מקום אותם העשרה הם התכלית.
לעמדה זו יש השלכות חינוכיות מעשיות, שאחת הבולטות שבהן היא התעלמות גמורה מצד המחנכים מבעיית התעסוקה העתידית של אותם תלמידים שלא יהיו תלמידי חכמים "מקצועיים". יתר על כן, בגלל בלעדיות המגמה לגדל תלמידי חכמים שתורתם אומנותם – נסחפים למגמה זו, שלא בטובתם, ומתוך חוסר לגיטימציה מוסרית לאלטרנטיבה, גם תלמידים שאינם מתאימים לה, והנזק האישי והציבורי הצפוי – רב. תוצאה ישירה נוספת ממדיניות זו היא הנטייה של "הנושרים" למצוא פרנסות פחות יצרניות, פחות מקצועיות ומתוחכמות, ופחות תורמות לכלל ישראל, משהיו יכולים אנשים ברמתם למצוא עם הכוונה מתאימה.
עמדתנו העקרונית היא שישיבה איננה רק בית ספר לרבנים. ישיבה היא בית יוצר לבני תורה, גם לאלה אשר יגדלו להיות רבנים וגדולי תורה, וגם לאלה שיפנו לכל שטחי החיים הנחוצים לאומה. אלו כאלו – כך אנו שואפים – יחיו חיים של תורה, יהיו ממולאים באהבתה, בערכיה ובקדושתה, ויעסקו בבניינו של עולם כל ימיהם.
ג. מתוך ראיון שנערך בעיתון "משפחה" עם הרבנית ציפורה אלתר, רעייתו של הרבי מגור בעל ה"פני מנחם":
שכרן של הנשים המאפשרות לבעליהן ללמוד תורה אינו נופל משכרם של הלומדים עצמם, ואולי אף יותר מכך.
הגמרא שואלת "נשים במה זכיין?" ומשיבה: בכך שהן שולחות את בניהן ללמוד, ומצפות לבעליהן שישובו מלימודם. והשאלה לא ממש מובנת. הרי לנשים מצוות רבות. תפילה, חסד, הדלקת הנר, גידול הילדים ועוד. האם אין אלו זכויות נחשבות?
ודאי ובודאי שכל אלו זכויות גדולות. אך זכות התורה של הבעלים והילדים, אותה תורה שמגיעה מכוחן של הנשים-האימהות, התורה שהן מאפשרות באהבה ובמאמצים, היא זכות מיוחדת, נוספת, מלבד כל הזכויות העצומות שעומדות לה, לאישה. שכרה בדפי הגמרא של הבעלים והילדים אינו נופל משכרם של הלומדים עצמם. כאשר אישה משחררת את בעלה ללימודו, הרי שבכל רגע היא זוכה לשכר מלא, כאילו הוא מקדיש את כל כוחותיו ללימוד. גם בפועל הבעל ביטל רגעים אחדים, אין הם נגרעים מחשבונה של האישה.
זוג צעיר נישא, מסיימת הרבנית ציפורה אלתר בסיפור שסיפר הרבי מקוסוב, הבעל התנה עם רעייתו שאם היא תאפשר לו לעבוד את הבורא בדרכו ללא הפרעות, תקבל היא מחצית משכרו לעולם הבא עבור כך. הסכימה והבטיחה, ואכן, חייהם המשותפים זרמו כמתוכנן. הוא היה שקוע בתורה, ונסע אל הרבי לשאוב מלוא חופניים רוחניות. רעייתו, אשת חיל, ניהלה את ביתו ביראת שמים, ולא הפריעה לבעלה בעבודת הקודש שלו.
שנים חלפו, הילדים גדלו וגם נישאו. היא מילאה את חלקה בהסכם בנאמנות, אך לפתע התעורר בליבה חשש שמא אין ההסכם שערכו בצעירותם תקף. נסע הוא אל הרבי, שטח את הדברים, ושאל על דבר ההסכם. האם הוא שריר?
השיבו הרבי: "ההסכם – תקף הוא. אבל אתה עשית את שטות חייך. מדוע לא ביקשת מחצית מן העולם הבא שלה?"
שאלה פותחת:
"קחו מזמרת הארץ בכליכם" (בראשית מג, יא)
רש"י: …שהכל מזמרים עליו כשהוא בא לעולם
איזה שיר או ניגון אהוב עליכם במיוחד ומדוע?
למי מהזמרים בארץ אתם אוהבים ביותר להאזין?
מהו השיר היפה ביותר בעיניכם משירי ארץ ישראל?